Prezentujemy webinarium „Zasmakuj w przepisach – książki kucharskie dawniej i dziś”, poświęcone książkom kucharskim zebranym w bibliotece cyfrowej POLONA. Webinarium zrealizowane przez Krośnieńską Bibliotekę Publiczną w ramach XVII Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek – „Zasmakuj w bibliotece”.
Zestawienie dawnych książek kucharskich z biblioteki cyfrowej POLONA:
1. Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały w wybornym guście z oszczędnością dogodny, czyli sposób gotowania różnych potraw [...] : dla wygody obywateli i obywatelek gospodyń do druku podany. Cz. 1.”, 1812 r.
2. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, „365 obiadów”, 1905 r.
LINK: https://polona.pl/item/365-obiadow,ODQ5MTIwMzI/10/#info:metadata
3. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, „Podarunek ślubny : kurs gospodarstwa miejskiego i wiejskiego dla kobiet”, 1885 r.
4. Maria Gruszecka, „Ilustrowany kucharz krakowski dla oszczędnych gospodyń : smaczne i tanie obiady dla domów obywatelskich, według kuchni krakowskiej, litewskiej, francuskiej i wiedeńskiej [...]”, 1897 r.
5. Florentyna Niewiarowska i Wanda Malecka, „Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych, a mianowicie: bab, placków, mazurków i tortów oraz strucli, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, 1875 r.
6. „Co, kiedy i jak podawać?”, 1930 r.
LINK: https://polona.pl/item/co-kiedy-i-jak-podawac-cz-1,MzQwNDk5Nw/13/#info:metadata
7. Janina Breyer, „Jarska kuchnia witaminowa”, 1927 r.
LINK: https://polona.pl/item/jarska-kuchnia-witaminowa-janiny-breyerowej,MTUxNzkwNDM/28/#info:metadata
8. „Kuchnia dziecięca”, 1927 r.
LINK: https://polona.pl/item/kuchnia-dziecieca,OTA4Nzgy/2/#info:metadata
9. Stanisław Czerniecki, „Compendium fercvlorvm albo zebranie potraw”, 1682 r.
LINK: https://polona.pl/item/compendium-fercvlorvm-albo-zebranie-potraw,MzQ5MDIzMw/98/#info:metadata
10. „Najnowsza kuchnia domowa : najnowsza polska książka kucharska zawierająca łatwe wskazówki w gotowaniu i przyrządzaniu używanych w życiu polskim zup, warzyw, sosów, potraw mięsnych i rybich, klusek, sałat etc. etc.”, 1910 r.