16 stycznia 2019 r. bibliotekarka Filii nr 1 Krośnieńskiej Biblioteki Publicznej odwiedziła podopieczne Dziennego Klubu Seniora „Caffe 60+” w Krośnie. Było to spotkanie z książką w ramach nowego cyklu „Czytanie ze smakiem”. W trakcie naszych spotkań będziemy zgłębiać tradycje kulinarne z różnych stron świata. Pierwsze z cyklu spotkanie zatytułowane było „Kuchnia egipska wg Jarosława Kreta”. Na podstawie książki pt. „Mój Egipt” seniorki zapoznały się z tradycyjnymi potrawami kuchni egipskiej. Dowiedziały się, że Egipt słynie z tego, że coś jest albo bardzo słodkie, albo bardzo słone. Egipcjanie mieszają różne kuchnie z całego świata i nieźle im to wychodzi. Podstawą egipskich potraw są różne gatunki mięsa oraz duża ilość warzyw. Kuchnia egipska jest niezwykle aromatyczna. Liczne przyprawy dodawane do tradycyjnych dań wzbogacają ich smak.
Panie z zaciekawieniem poznawały nazwy i składniki popularnych potraw egipskich. Interesującą ciekawostką była opisana przez autora potrawa, która smakowała mu identycznie, jak polskie tradycyjne gołąbki w kapuście.
Barwny język i gawędziarski styl autora w opowieściach o specjałach miejscowej kuchni bardzo przypadł do gustu naszym słuchaczkom, a kolorowe zdjęcia egipskich potraw zachęciły do wypróbowania przepisów podanych przez Jarosława Kreta w ostatnim rozdziale książki.
Agnieszka Bogacz